Ziua Sfântului Ioan Gură de Aur, Patriarhul Constantinopolului, cel mai mare predicator al creștinătății

Creștinii ortodocși de stil vechi îl pomenesc astăzi pe Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur (Hrisostomul), arhiepiscop al Constantinopolului. Acest mare cuvântător din epoca de aur a creștinismului este cinstit deopotrivă și de biserica apuseană (romano-catolică) și cea răsăriteană (ortodoxă).

Sfântul Ioan s-a născut în Antiohia, în anul 344. Din fragedă vârstă şi-a pierdut tatăl, iar mama sa nu s-a mai recăsătorit, deşi era foarte tânără. A fost botezat la vârsta de 20 de ani şi a avut parte, prin grija mamei sale, de cei mai renumiţi dascăli din Antiohia: Libaniu şi Andragatie. Încă de la început, sfântul arată o mare dragoste faţă de ştiinţa vorbirii şi, cu ascuţimea minţii ce avea, a deprins toată ştiinţa elinească.

Apoi, s-a retras doi ani în pustie, într-o peşteră. De aici a fost chemat la diaconie şi apoi la preoţie. Atunci a scris cartea sa, „Despre preoţie”. Ca preot, timp de 12 ani a fost slujitorul şi predicatorul Patriarhiei din Antiohia, alcătuind renumitele sale cuvântări. Din acest timp de la el ne-au rămas Cuvântările asupra Evangheliei de la Matei, Cuvântările despre statui şi Cuvântări la cele 14 Epistole ale Sfântului Apostol Pavel.

După moartea Arhiepiscopului Nectarie al Constantinopolului, Sfântul Ioan a fost chemat, din porunca împăratului Arcadie, ca să fie sfinţit el arhiepiscop al cetăţii de pe malul Bosforului.

Sfântul Ioan Gură de Aur predica permanent şi pentru că a mustrat-o pe împărăteasa Eudoxia pentru nelegiuirile ei şi-a atras ura aceleia. A fost îndepărtat de două ori din scaun, murind în exil la Comane, în Armenia, la 14 septembrie 407. Cel mai mare predicator al Ortodoxiei mai este pomenit la 27 ianuarie/ 9 februarie, dar şi în fiecare zi în care se săvârşeşte Liturghia alcătuită de el.

Rugăciunea către Sfântul Ioan Gură de Aur:

„O, luminătorule a toată lumea, preabunule Părinte Ioane Gură de Aur, stâlp și întărire a Bisericii, povățuitorule al pocăinței, ajutător al bolnavilor și apărător al celor necajăți, sârguiește degrab a ne ajuta; izbăveste turma lui Hristos de lupii ce o răpesc și pe toți creștinii îi păzește de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie, de sabie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de secetă, de boli și de moarte năprasnică. Miluiește-ne și pe noi, cei care cu mintea, cu lucrul și cuvântul suntem întru întunericul păcatelor, pentru ca prin rugaciunile tale, să ne izbăvim de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic. Dăruieste-ne iubirea și râvna ta pe care le-ai aratat Bisericii lui Hristos. Luminează mintea noastră cu lumina dumnezeieștilor învățături și ajută-ne să ajungem întotdeauna la înălțimea gândului smerit, spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire. Amin.”

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram