În urmă cu 141 de ani, în data de 5 aprilie 1884, se năștea Ion Inculeț, cel care avea să contribuie decisiv la actul istoric din 27 martie 1918, când Basarabia s-a unit cu Țara-mamă România. Președinte al Sfatului Țării și om politic de mare anvergură, se numără printre cele mai importante figuri istorice basarabene din perioada interbelică.
Ion Inculeț s-a născut la 5 aprilie 1884, la Răzeni, Basarabia, fiind fiul lui Constantin şi al Mariei Inculeţ. A absolvit școala primară în satul natal, iar în anul 1894 este admis la Şcoala teologică din Chişinău, subordonată Seminarului teologic.
A studiat în acelaşi an cu viitorii deputaţi şi demnitari de stat Vasile Bârcă şi Pantelimon Erhan, a optat pentru o facultate de ştiinţe exacte şi s-a înscris la Facultatea de fizică şi matematică a Universităţii Dorpat, însă după un an de studii s-a transferat la Universitatea Imperială din Sankt Peterburg, la Facultatea de fizică şi matematică, pe care a absolvit-o cu diplomă de gradul I şi cu recomandare pentru profesorat.
În anul 1917 a devenit deputat în Sovietul din Petrograd, iar în aprilie 1917 a revenit în Basarabia, ca emisar al preşedintelui Guvernului Provizoriu Alexandr Kerenski, în fruntea unui grup de 40 de basarabeni, studenţi şi profesori din Petrograd, cu scopul de a adânci cuceririle revoluţiei din februarie.
Datorită calităţilor sale de om politic, se impune imediat ca lider al moldovenilor unionişti şi este ales deputat în Sfatul Ţării, împreună cu alţi basarabeni veniţi din Petrograd, din partea deputaţilor-ţărani, iar la 21 noiembrie 1917 a fost ales preşedintele al acestui for legiuitor suprem.
La 27 martie 1918, sub conducerea lui Ion Inculeț, Sfatul Ţării a proclamat cu majoritate de voturi Unirea cu România.
După momentul 1 decembrie 1918, după realizarea Marii Uniri a românilor, Inclueţ îndeplineşte funcţia de ministru de stat fără portofoliu pentru Basarabia până în mai 1920, poziţie din care se ocupă de gestionarea unirii politice şi administrative a noii provincii, în acelaşi timp începând şi procesul prin care majoritatea partidelor politice din provincii se vor integra în cele din Vechiul Regat. Astfel, gruparea din PŢB formată în jurul lui Inculeţ va alege să fuzioneze cu Partidul Naţional Liberal, iar Inculeţ este numit ministru de stat în guvernul format de Ionel Brătianu, în ianuarie 1922.
Ion Inculeţ a fost căsătorit cu principesa Roxana Cantacuzino, cei doi având doi copii – Ion I. Inculeţ, devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii Western Ontario (Canada), membru de onoare al Academiei Române şi director al centrului de electrostatică aplicată al Universităţii Western Ontario şi Georgel I. Inculeţ.
A trecut la Domnul, ca urmare a unui atac de cord, în seara de 19 noiembrie 1940, la Bucureşti și a fost înmormântat în Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Bârnova, aflată la periferia municipiului Iaşi.