Peste 300 de primari, președinți și vicepreședinți de raion, consilieri raionali și locali ai Partidului Social Democrat European din toate regiunile Republicii Moldova s-au reunit sâmbătă la Căpriana, Strășeni, la Forumul Aleșilor Locali. La eveniment au participat și reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, potrivit unui comunicat remis presei.
Aleșii locali ai PSDE au discutat despre problemele localităților, cele mai importante fiind subfinanțarea și corupția, proiectele de dezvoltare locală și regională, dar și au stabilit prioritățile și obiectivele de viitor.
În mesajul său, președintele formațiunii, Tudor Ulianovschi, le-a vorbit aleșilor locali despre necesitatea de a se mobiliza, în perspectiva alegerilor parlamentare din 2025. El a făcut trimitere la scrutinul local din 2023, când PSDE a reușit să revină în forță pe scena politică și s-a plasat pe locul trei la nivel național.
„Este foarte important acum să ne organizăm ca la carte, să ne mobilizăm exemplar și să facem în așa fel încât să depășim din nou toate așteptările și la alegerile parlamentare. PSDE trebuie să ajungă din nou în Parlament și înapoi la guvernare, iar acest lucru poate deveni posibil, dacă vom fi responsabili și uniți. Astăzi, PSDE are în față o nouă provocare – alegerile parlamentare, de rezultatul cărora va depinde nu doar soarta de mai departe a partidului nostru, ci și soarta Republicii Moldova”, a subliniat Tudor Ulianovschi.
În luările de cuvânt, aleșii locali au vorbit despre derapajele guvernării, presiunile la care sunt supuși, problemele localităților, dar și căile de soluționare ale acestora. Ei au menționat importanța descentralizării reale, astfel încât primăriile să dispună de mai multe resurse, creșterea finanțării pentru proiectele locale și susținerea autorităților locale în implementarea proiectelor de dezvoltare durabilă.
La finalul reuniunii, a fost aprobată Rezoluția Forumului Aleșilor Locali ai PSDE, care prevede amplificarea eforturilor îndreptate spre informarea corectă a cetăţenilor Republicii Moldova privind esenţa şi beneficiile integrării europene, ca unica cale spre un viitor demn şi prosper. Totodată, peste 60 de primari din cei 107, care au mai mult de trei mandate au fost distinși cu diplome de onoare pentru muncă asiduă, eficiență, devotament și rezultate concrete.
Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susținut de ansamblul etno-folcloric „Ștefan Vodă” și cu o vizită la Mănăstirea Căpriana.