Comunitatea academică, îngrijorată de posibila mutare a Procuraturii Anticorupție în clădirea Academiei de Științe a Moldovei

Prezidiului Academiei de Științe a Moldovei și comunitatea academică își exprimă nedumerirea și totalul dezacord în legătură cu intenția de amplasare în sediul AȘM a Procuraturii Anticorupție care are un regim special, total incompatibil cu activitatea instituțiilor din domeniile cercetării și inovării.

Declarația, pregătită de membrii Prezidiului AȘM a fost aprobată în unanimitate de participanții la o ședința extinsă a Prezidiului, desfășurată vineri, 2 februarie, care a reunit 83 de persoane, atât fizic, cât și online, unde ”s-a discutat cu îngrijorare despre această posibilitate”.

În susținerea Declarației s-au pronunțat Academicienii Eugen Doga, Gheorghe Duca, Grigore Belostecinic, precum și membrii corespondenți ai AȘM Ion Hadârcă, Viorel Prisăcari și Ion Gagim șa.

„Noi, academicienii, suntem acei care am creat imaginea țării și continuăm să o creăm. Academia este emblema și elita spirituală, este chiar spiritul țării! Eu sunt indignat de ceea ce se întâmplă în jurul Academiei, nu se poate admite distrugerea Academiei!”, a declarat maestrul Eugen Doga.

La rândul său, fostul președinte al Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române a declarat că tentativa Procuraturii Anticorupție de a prelua sediul Academiei este „o acțiune care nu numai că pune în pericol integritatea și autonomia instituției, dar reprezintă și o amenințare directă la adresa patrimoniului științific și cultural pe care îl reprezintă”.

„Acesta nu este doar un atac asupra unei clădirii sau asupra unui spațiu fizic. Este un asalt asupra fundamentelor științei, educației și progresului în societatea noastră. Academia nu este doar o colecție de pereți și tavan; este un simbol al cunoașterii, un sanctuar al învățării, o instituție a științei fundamentale și un centru al inovației. A pune mâna pe acest sediu înseamnă a ne răpi din istorie, a ne smulge din rădăcinile culturale și a submina viitorul cercetării științifice”, a mai declarat Duca.

În contextul acestor dezvăluiri și dezbateri, comunitatea academică, face un apel către mass-media, opinia publică, societatea civilă, organismele internaționale cu privire la situația creată și susține că mizează „pe sprijinul tuturor susținătorilor viitorului științei”.

Recent, șefa de la Procuratura Anticorupție, Veronica Dragalin a spus că deja s-a găsit un sediu pentru instituția care o conduce însă acesta ar aparține Academiei de Științe a Moldovei.

„Am identificat un sediu unde noi am fi dispuși să ne mutăm acolo. Nu-i clar la moment dacă e posibil sau nu. E vorba despre o clădire unde la moment se află Academia de Științe”, a declarat Dragalin în cadrul emisiunii InProfunzime de la ProTV Chișinău.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram