Fermierii au reluat protestele și acuză că Guvernul că le ignoră revendicările

Asociația „Forța Fermierilor” anunță o nouă zi de proteste ale agricultorilor din mai multe raioane ale R. Moldova. Ca și săptămâna trecut, aceștia se vor aduna pe traseele naționale, dar și la vama Leușeni. În contextul în care protestele durează deja de cinci zile și continuă să se extindă, Asociația și-a exprimat, într-un comunicat de presă, nedumerirea față de lipsa dialogului din partea Guvernului cu agricultorii protestatari.

„Vedem evenimentele în toata Europa și remarcăm că imediat după izbucnirea protestelor producătorilor agricoli, autoritățile s-au așezat cu cei care hrănesc țara la masa de negocieri și au identificat soluții. Totodată, menționăm că, recent, Uniunea Europeană a dispus alocarea a 10 milioane de euro pentru sectorul agricol al Republicii Moldova. Este jumătate din suma minimală, demult solicitată de asociația Forța Fermierilor pentru salvarea fermierilor micro, mici și mijlocii”, se mai arată în comunicat.

Potrivit Asociației, în lipsa unei intervenții prompte și a unui sprijin adecvat din partea autorităților, situația critică din sectorul agricol ar putea duce la distrugerea a mii de producători agricoli și la afectarea gravă a zecilor de localități rurale.

Agricultorii susțin că mai ales în condițiile când livrarea motorinei din România întârzie nepermis de mult, majoritatea agricultorilor nu pot efectua în primăvară lucrările agricole cu respectarea nivelul minimal tehnologic.

„În aceasta situația critică, asociația Forța Fermierilor cere demararea imediată a unui dialog eficient din partea Guvernului și Parlamentului cu fermierii care protestează și identificarea urgentă cu suportul partenerilor externi ajutorului financiar de cel puțin 400 milioane de lei pentru alocarea promptă a compensațiilor agricultorilor micro, mici și mijlocii, cel mai mult afectați de crizele din ultimii doi ani, ca plăți directe per hectar de porumb și floarea soarelui, cultivate în 2023”.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram