Moscova acuză Chișinăul că nu respectă acordul cu Gazprom, semnat în 2021: Nicio înțelegere nu a fost respectată  

Adjunctul ministrului de externe rus, Mihail Galuzin, a declarat că Republica Moldova nu a respectat nicio înțelegere cu „Gazprom” din cele încheiate în 2021. Oficialul de la Moscova a amintit, citat de Energy Wave, că în octombrie al acelui an au avut loc negocieri între reprezentanții concernului rus și vicepremierul Andrei Spînu.

Potrivit acestuia, Gazprom a acceptat practic toate propunerile Chișinăului, însă partea moldovenească nu-și respectă angajamentele. Potrivit lui, raportul realizat la comanda autorităților de la Chișinău privind auditul datoriei istorice, în baza căruia Guvernul Republicii Moldova constată „absența efectivă a datoriei”, nu corespunde standardelor internaționale și cerințelor regulilor independenței verificării.

„În acest sens, el (raportul – n.n.) nu poate fi considerat un document final corespunzător al auditului independent, iar concluziile conținute în el nu pot afecta cuantumul și justificarea datoriei, care este confirmată atât documentar, cât și prin hotărârile corespunzătoare ale arbitrajului internațional”, a subliniat Galuzin.

La începutul lunii septembrie, ministrul Energiei Victor Parlicov a anunțat rezultatele auditului datoriei istorice a companiei Moldovagaz față de “Gazprom”. El a spus că, până la sfârșitul lunii martie, datoria a fost de 709 milioane de dolari. Din această sumă, susține Parlicov, 276 de milioane nu sunt confirmate documentar nici de Moldovagaz, nici de Gazprom, iar alte 400 de milioane nu pot fi recuperate din cauza expirării termenului de prescripție. Astfel, Chișinăul propune să plătească companiei ruse doar 8,6 milioane de dolari, restul fiind contestat în instanță.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin