Scandal pe internet, după ce un grup de muncitori s-au apucat să demoleze o stație de așteptare veche, cu mozaic, pentru a lăsa în loc alta „europeană”, din gama celor instalate în prezent pe drumurile naționale, la inițiativa Ministerului Infrastructurii, condus de Andrei Spînu.
Problema a fost semnalată de caricaturistul Alex Buretz, care a și surprins imaginile chiar în timpul lucrărilor de demolare.
„Chiar în aceste momente este distrusă stația cu mozaic din Stăuceni. Alături a fost instalată o stație „europeană””, a scris Buretz și-l întreabă pe Spînu ce se întâmplă. Mai mult, acesta a etichetat în postare Ministerul Culturii și Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural a municipiului Chișinău.
La scurt timp, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a intervenit și el cu o postare, în care spune că a cerut oprirea imediată a lucrărilor.
„Mulțumesc cetățenilor care ne-au sesizat referitor la lucrările de demolare a stației cu mozaic de la Stăuceni. Am cerut Administraţiei de Stat a Drumurilor de urgență să oprească lucrările. În perioada următoare, vom analiza modul în care stația de la Stăuceni poate fi reabilitată. De asemenea, vom face o evaluare a tuturor stațiilor cu mozaic de pe drumurile naționale și regionale pentru a le păstra și renova. Lucrurile frumoase din țara noastră trebuie protejate”, a scris Andrei Spînu.
Mozaicul reprezintă o compoziție din ornamente mici de diferite culori din piatră, sticlă sau ceramică, care redau o imagine complexă de obicei, peisaje sau personalități. În Moldova există un număr mare de clădiri care au păstrat exemplare din arta mozaicului realizat pe timpul sovietic, inclusiv multe stații de așteptare fiind transformate astfel în adevărate de opere de artă.
De-a lungul timpului, mai multe organizații civice au cerut protejarea edificiilor cu mozaic și includerea acestora la categoria patrimoniu național, pentru a fi reabiliate și protejate de stat.
În 27 decembrie 2023, un astfel de mozaic, de ре fațada clădirii auxiliare a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” a fost declarat oficial obiect de patrimoniu.