OPINIE | Victor Nichituș: La Chișinău apare un partid proromânesc puternic

Am aflat, de pe culoarele politicii moldovene, că au loc consultări pentru fuziunea unor partide politice unioniste cu PLDM-ul. Ori mai bine zis cu ce a mai rămas din el.

Lucru firesc în condițiile în care, în 2007, ex-membrul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Filat și grupul său de inițiativă (Alexandru Tănase, Mihai Godea, Iulian Fruntaşu, Angela Braşoveanu, Andrei Malaşevschi, Valeriu Streleţ, Veaceslav Negruţă) a reușit să atragă multe din filialele PPCD-ului pentru a crea liberalismul democrat moldovenesc.

Amintesc că, la data de 8 octombrie 2007, data apariției liberal democraților moldoveni, această formațiune politică s-a poziționat în opoziție cu aliații politici ai PCRM – PPCD și PDM. Mulți unioniști au trecut atunci de partea lui Vlad Filat inclusiv pentru că și-au pierdut încrederea în Iurie Roșca, liderul creștin democraților moldoveni.

La data când scriu aceste note politice, începutul lunii mai 2023, pe arena politică din Republica Moldova nu mai există nici un partid unionist puternic – această nișă politică este pustie. Unioniștii umblă răzlețiți și fără păstor. Metafora îmi aparține.

Partidul președintelui moldovean Maia Sandu, Acțiune și Solidaritate, a reușit să canibalizeze toată dreapta politică moldovenească. Dezbinarea unioniștilor aparține tot Partidului Acțiune și Solidaritate.

Pe dreapta/centru dreapta politicii moldovene au rămas doar două partide supraviețuitoare, umbre ale măreției lor de odinioară: Partidul Liberal Democrat și Partidul Social Democrat European, moștenitorul de drept al Partidului Democrat din Moldova.

Noul partid social democrat moldovenesc este protejatul social democraților români. Probabil își va găsi puterea de odinioară. Vom vedea acest lucru la alegerile locale din acest an.

La o foarte urmărită emisiune de televiziune, ex-președintele liberal democraților moldoveni, Vlad Filat, a anunțat că revine în scena politică moldovenească.

De la București am primit știre că domnia sa a găsit susținere politică pentru liberal democrați din partea unui alt important partid politic românesc.

Știu că Vlad Filat știe să facă politică. A dovedit-o prin rezultatele obținute de PLDM. Tot politica a fost cea care l-a lipsit de libertate. Ori mai bine zis inamicii politici.

Era de așteptat că domnia sa va reveni pe scena politică de la Chișinău. Fie și pentru a demonstra că poate face altfel de politică decât cea pe care o practică în prezent partidul aflat la guvernare. Mai ales că o bună parte din conducerea PAS au trecut ori au fost pe vremuri aproape de PLDM.

Nu m-aș mira dacă, în urma acestui congres, liberal democrații moldoveni vor îmbrățișa un conservatorism sănătos. Este singura doctrină care poate răsturna post-modernismul marxist promovat de PAS.

Congresul PLDM are loc la 27 mai. La el vor participa mai mulți invitați de la București.

Autor: Victor Nichituș

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram