Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană: „Suntem martorii, actorii şi, sper eu, nu şi victimele unor transformări masive”

Cu intrarea foarte curând şi a Suediei în NATO, vom avea un flanc estic transformat, coerent şi continuu de la Marea Nordului la Marea Baltică, până la Marea Neagră şi Marea Mediterană, a declarat, vineri, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Aflat la Iaşi pentru a lua parte la dezbaterea „Securitate economică şi inovare pe flancul estic al NATO şi UE”, secretarul general adjunct al NATO a afirmat în timpul discursului său că „această nouă realitate strategică are şi va continua să aibă importante consecinţe nu doar de securitate, dar şi de natură politică şi economică”.

„Transformările din Europa declanşate de războiul odios lansat de Rusia împotriva Ucrainei, dar şi a ordinii europene şi internaţionale, a normelor de drept şi a sistemului de predictibilitate locală şi globală nu trebuie privite în izolare. Schimbări seismice de natură geopolitică transformă în mod radical, în Europa şi în lume, nu doar competiţia strategică, pentru că da, aşa cum aţi văzut şi la San Francisco în 2015, competiţia între marile puteri s-a întors ca trăsătură dominantă a scenei internaţionale”, a spus Geoană, citat de Agepres.

Oficialul a afirmat că ne aflăm în cel mai complicat, complex şi transformativ moment al istoriei umanităţii.

„Suntem martorii, actorii, şi, sper eu, nu şi victimele unei astfel de transformări masive. Între economie şi securitate naţională şi între tehnologie şi societate, omenirea îşi caută frenetic un nou echilibru iar perioadele de acest gen sunt intrisec periculoase, intrinsec creatoare de anxietate publică, intrinsec dificile pentru liderii politici, pentru liderii economici, pentru liderii de idei, intelectuali, cu atât mai mult pentru societăţile democratice”, a menționat Mircea Geoană.

Oficialul NATO a transmis totodată că naţiunile care anticipează şi schimbarea iese învingător, spre deosebire de „miopii politici” care riscă să fie striviţi de aceste mari transformări.

„Ca de fiecare dată în istorie, naţiunile care anticipează şi îmbrăţişează schimbarea vor ieşi drept învingători, iar cele care, din miopie politică sau incapacitate intelectuală sau strategică vor persevera în perpetuarea status-quo-ului sau vor alege calea progresului incremental, pas cu pas, riscă să fie strivite de magnitudinea şi complexităţii acestei enorme transformări”, a mai spus, în discursul susţinut la Iaşi, Mircea Geoană.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin