Social-democrații cer demisia Veronicăi Dragalin de la șefia Procuraturii Anticorupție: „Ne confruntăm cu o situație excepțională în justiție”

Partidul Social Democrat European (PSDE) cere „demisia imediată și necondiționată” a Veronicăi Dragalin și a adjunctului său, Vasile Plevan, și organizarea unui nou concurs pentru șefia Procuraturii Anticorupție. Mai mult, formațiunea atestă stare excepțională în justiție și îi solicită președintelui Maia Sandu să convoace Consiliul Suprem de Securitate, pentru a discuta acest subiect.

PSDE menționează, într-un comunicat de presă, că informațiile privind o posibilă trucare a concursului de numire a Veronicăi Dragalin în funcția de procuror-șef la Procuratura Anticorupție pune la îndoială legalitatea, dar și legitimitatea aflării sale la conducerea instituției.

„Dezvăluirile care apar periodic, după desfășurarea acelui concurs controversat, ne conving tot mai mult de existența unor probleme grave de funcționalitate, fapt ce afectează profund atât actul justiției în sine, cât și credibilitatea acestuia. Argumentele verbale în acest caz nu sunt suficiente, prin urmare, acest caz trebuie investigat cu maximă seriozitate și imparțialitate”, se spune în comunicatul formațiunii.

Mai mult, consideră grav și faptul că au apărut indicii că nu doar șefa PA, dar și adjunctul său, Vasile Plevan, ar avea probleme grave de integritate, fapt confirmat de decizia comisiei pre-vetting, care i-a respins candidatura pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

„Toate aceste lucruri demonstrează că ne confruntăm cu o situație excepțională în domeniul Justiției, iar în aceste condiții, este nevoie de o reacție imediată a tuturor instituțiilor de profil, atât ale celor responsabile nemijlocit de efectuarea Justiției, cât și a celor politice, deoarece criza din sistem afectează profund imaginea statului în ansamblu, atât în plan intern, cât și în plan extern”, se spune în comunicat.

În context, formațiunea cere demisia imediată a celor vizați, organizarea unui nou concurs pentru șefia PA și convocarea Consiliului Suprem de Securitate, „pentru a examina în detalii situația excepțională care s-a creat și care afectează implicit securitatea națională”.

„Considerăm că remanierile efectuate astăzi, chiar dacă erau necesare, au și rolul de a devia atenția opiniei publice de la acest caz ieșit din comun, cu scopul de a-l mușamaliza și de le asigura protecție politică persoanelor vizate. Atragem atenția Președintelui Maia Sandu, dar și tuturor reprezentanților Puterii că ignorarea sau încercarea de a minimiza efectele acestei crize vor avea repercusiuni grave asupra situației social-politice interne și vor afecta direct procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, se mai menționează în comunicatul PSDE.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *