Stare de urgență în Islanda de teama unei erupții vulcanice. Autoritățile evacuează mii de oameni

Islanda a declarat stare de urgență, oamenii legii cerând locuitorilor să evacueze orașul de coastă Grindavik în urma unui val intens de cutremure în sud-vestul țării, legat de o posibilă erupție vulcanică.

Aproape 800 de seisme au fost înregistrate în mai puțin de 24 de ore, cel mai puțin adânc la o adâncime de 3-3,5 kilometri, a indicat vineri seară Biroul islandez de meteorologie (IMO).

„Modificări semnificative în acumularea de magmă subterană au fost înregistrate în apropierea satului Grindavík, unde locuiesc aproape 4.000 de persoane”, conform IMO.

În declarațiile de vineri, Agenția de Protecție Civilă din Islanda a declarat că un tunel de magmă care se formează ar putea ajunge la Grindavik, precizând că este imposibil de spus când și unde ar putea pătrunde magma la suprafață.

„Cutremurele pot deveni mai mari decât cele care au avut loc deja, iar această secvență de evenimente ar putea duce la o erupție. Cu toate acestea, încă nu există semne că magma se apropie de suprafață. Progresul său este monitorizat îndeaproape”, a spus Agenția de Protecție Civilă, citată de CNN

Autoritățile au îndemnat locuitorii să se evacueze calm și au subliniat că nu există niciun pericol iminent.

„Vrem să reiterăm că locuitorii TREBUIE să-și evacueze casele și să părăsească orașul. Dar vrem, de asemenea, să reiterăm că aceasta nu este o evacuare de urgență, există timp suficient pentru a vă pregăti, a asigura lucrurile și a pleca calm din oraș”, a spus Agenția de Protecție Civilă.

„Este clar că avem de-a face cu evenimente pe care noi, islandezii, nu le-am mai trăit până acum, cel puțin nu de la erupția de la Vestmannaeyjar. Ne-am confruntat împreună, vom face față împreună și nu ne vom pierde inima”, a adăugat Agenția de Protecție Civilă.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram