Liga Studenților din Iași a sesizat Consilul Naţional pentru Combaterea Discriminării din România (CNCD), după ce jurnalistul din România Cristian Tudor Popescu i-a comparat pe pelerinii de la Iași cu teroriștii sinucigași Hamas.
Gazetarul a participat la un podcast realizat de Recorder, acum două zile, iar în cadrul unei discuții despre războiul din Israel, Cristian Tudor Popescu i-a comparat pe pelerinii creştin ortodocşi care s-au închinat la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva cu teroriştii sinucigaşi care se aruncă în aer şi omoară oameni cu credinţa că vor întâlni în viaţa de apoi 72 de fecioare.
„Ce deosebire este? Nişte oameni care se duc acolo să pupe plexi… era să zic chiar pepsiglas-ul… aşa… că la un moment dat nu au avut acces la moaşte să le atingă. Deci oameni care cred că o să se vindece, că o să se îmbogăţească, că nu ştiu eu ce o să mai primească ducându-se la moaştele acelea nu sunt cu nimic deosebiţi de cei care cred că îi aşteaptă o masă împărătească şi 72 de fecioare în rai”, a declarat jurnalistul.
Într-o postare intitulată „Atentat cu moaștele Sf. Parascheva”, jurnalistul a reacționat joi seara după ce a fost reclamat la CNCD. Jurnalistul susține că acuzațiile la adresa sa sunt false, deoarece cuvintele i-au fost greșit interpretate. Cristian Tudor Popescu susține că pur și simplu a râs de naivitatea ambelor categorii.
„Cum aș fi putut să compar ACȚIUNILE unora, puțini, dintre cei ce cred în raiul islamic, care se aruncă în aer folosind centuri explozive, cu pelerinajul pașnic al fidelilor Sf. Parascheva, care, după vizita la moaște, se duc pur și simplu acasă? Am râs de naivitatea ambelor categorii. Atât, măi băieți și fete, am râs, n-am cerut interzicerea cultului Sf. Parascheva sau a celui islamic. Sunt și eu credincios, cred în libertate, și, prin urmare, deși nu sunt religios, cred că oamenii trebuie lăsați să practice religia pe care o doresc, în bună pace”, mai menționează gazetarul.
Reamintim că, un număr record de pelerini, peste 350.000, au trecut pe la moaștele Sfintei Parascheva în perioada în care au fost organizate manifestări religioase la Catedrala Mitropolitană din Iași. Aceștia au așteptat la cozi kilometrice pentru a se ruga la racla cu moaștele Sfintei.