Uniunea Europeană alocă 40 de milioane de euro pentru a sprijini capacitățile de apărare ale Republicii Moldova

Reuniunea miniștrilor de Externe ale Uniunii Europene a aprobat un pachet de sprijin, în valoare de 40 de milioane de euro, pentru Armata Națională a Republicii Moldova, prin intermediul Facilității Europene de Pace. Inițiativa vine să consolideze capacitățile țării noastre de securitate și apărare. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, revenit recent de la Bruxelles.

Nicu Popescu s-a referit și la o altă decizie a Consiliul de miniștri ai UE. Este vorba despre aprobarea lansării unei misiuni în cadrul Politicii Comune de Securitate și Apărare a Uniunii Europene, pentru a ajuta autoritățile noastre să combată amenințările hibride. 

„Obiectivele acestei misiuni se vor concentra pe mai multe elemente, printre care consolidarea mecanismelor de gestionare a crizelor, pe contracararea amenințărilor hibride, pe asigurarea securității cibernetice, combaterea dezinformării și asistarea în implementarea Strategiei Securității Naționale. Misiunea este civilă și nu face parte din procese de reglementare a conflictului transnistrean”, a explicat Nicu Popescu.  

În cadrul vizitei sale la Bruxelles, Nicu Popescu i-a înmânat lui Gert-Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere a UE, contribuțiile Republicii Moldova pentru Raportul de Extindere al UE pentru 2023.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin