VIDEO | Pastila de Istorie, cu Vasile Munteanu. Ororile foametei din Basarabia, provocată în mod artificial de regimul sovietic de ocupație

Anul 1945. Europa este ruinată de război, iar Basarabia şi câteva regiuni ale URSS sunt lovite de secetă. În pofida calamităţii naturale, regimul sovietic de ocupatie colectează forţat de la ţărani cerealele şi produse alimentare, lăsându-i fără o bucată de pâine.

Gheorghe Tătaru, Pojăreni, Ialoveni (CARTEA FOAMETEI 5) „Osânda ceea în ’46 o fost foarte mare, mare sărăcie şi mizerie – găsea lumea câte o baligă pe drum, o cocea la foc şi o mânca. Dădea la rândea tei din pădure, îl hăcuia mărunţel şi, dacă n-aveau să puie multă făină de asta de grăunte la cea de tei, se încuiau şi mureau. Că aşa o fost viaţa, mureau de foame familii întregi.”

Planul de colectare a produselor agricole era aprobat la Moscova şi trimis la Chişinău pentru executare. Conform unei hotărâri speciale din 9 aprilie 1945, în afară de cereale, ţăranii erau obligaţi să dea la stat şi floarea soarelui, cartofi, soia, fân, carne, ouă, lapte, brânză şi lână.

Anatol Țăranu, dr. în istorie, cercetător ştiinţific: „Acele familii care nu şi-au îndeplinit obligaţiunea faţă de stat, această povară era pusă pe alte familii. În aşa fel, politica dezechilibrată a statului o lipsea pe marea majoritate a ţăranilor de produse alimentare”

În timpul foametei, în Basarabia au fost înregistrate oficial în jur de 400 mii de cazuri de distrofie şi aproximativ 200 de cazuri de canibalism.

Axinia Kîrma, Avdarma, Autonomia Găgăuză (CARTEA FOAMETEI 4) Ţin minte cum s-a stârnit tot satul când s-a aflat că a fost tăiată o fetiță. Este și fotografia ei la muzeul nostru. Micuța avea vreo 6 – 7 ani: „Vino să dormi la noi, la căldurică…”, i-au zis într-o zi vecinele de peste drum, ştiind că familia fetiţei nici de foc nu are. Sărmanul copil s-a dus la ele fără grijă, erau două femei, le cunoștea. Și pe urmă a dispărut copilul… Nu-i și nu-i… S-a aflat că au tăiat-o, au fiert răcituri și le-au dus de vânzare la piață.

Foametea din anii 1946–1947 a fost provocată în mod artificial de regimul sovietic. Scopul Moscovei era să bage frica în oameni, să accelereze procesul de sovietizare a Basarabiei și să creeze mai rapid colhozurile. CARTON: Foametea din Basarabia a luat viaţa a peste 250 de mii de oameni, ceea ce înseamnă 10% din populaţie.

NOTĂ: „Pastila de Istorie” este un proiect de televiziune, elaborat de jurnalistul TVR Moldova Vasile Munteanu. Toate drepturile aparțin TVR. 

Leave a reply

PARTENERIAT

Susține proiectul ZIUA
Loading Next Post...
Follow
Cele mai citite
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...