VIDEO | Candidatul PSDE, Vadim Brînzaniuc: În patru ani, vom repara capital și voi extinde toate instituțiile de învățământ din Capitală

Capacitatea sistemului educațional din Chișinău e la limită, iar singura soluție este demararea unui program municipal de reabilitare și extindere a instituțiilor de învățământ, care să prevadă inclusiv construcția, în următorii patru ani, a zece creșe, câte două în fiecare sector. Promisiunea aparține candidatului Partidului Social Democrat European din Moldova la funcția de primar al Chișinăului, Vadim Brînzaniuc, potrivit unui comunicat de presă al formațiunii.

„Școlile și grădinițele din Chișinău se sufocă. Cele mai multe clase de a întâia sunt supraaglomerate. Câte 43-45 de elevi în clasă? Vi se pare normal? Mie nu. Iată rezultatul așa-numitelor reforme în domeniul educației, dar și a managementului defectuos al administrației actuale a municipiului Chișinău. Singura soluție viabilă rămâne demararea urgentă a unui program municipal de reabilitare și extindere a instituțiilor de învățământ din Capitală.  De asemenea, în primul mandat vă dau asigurări că voi construi câte două creșe în fiecare sector al Capitalei”, a declarat Vadim Brînzaniuc, în cadrul unui briefing de presă. 

Brînzaniuc a mai spus că pentru implementarea acestui program va investi un miliard de lei în următorii ani, bani care vor fi atrași inclusiv din România. 

„O soluție sunt acordurile de înfrățire și finanțare cu localitățile din România, fondurile nerambursabile, precum și banii bugetari, care vor fi folosiți pentru lucrări capitale, nu pentru lucrări de întreținere. În total, vă asigur că putem investi până la un miliard de lei anual pentru dezvoltarea sistemului educațional. Sunt deja în discuții avansate cu reprezentanții mai multor primării din România, care sunt gata să ne ajute să facem ordine în acest domeniu”, a spus Vadim Brînzaniuc.

Candidatul PSDE a mai adăugat că, în perioada în care a deținut funcția de pretor al sectorului Buiucani, a elaborat mai multe proiecte de reconstrucție și extindere a mai multor instituții de învățământ, însă, după plecarea în funcție, au fost abandonate de actuala administrație. 

„Cât am fost pretor la Buiucani, am inițiat reabilitarea și extinderea școlii nr. 86, dar și a trei grădinițe din sector. Am identificat și surse financiare pentru aceste proiecte, în baza acordurilor de înfrățire cu mai multe localități din România – e vorba de Primăria sectoarelor 6 și 4 din București, Consiliul Județean Ilfov și Primăria Reșița. Proiectele de execuție au fost realizate sută la sută, însă ele prind praf acum. Investițiile în învățământ sunt printre cele mai importante pe care trebuie să le facem, atât la nivel central, cât și la nivel local. În plus, Primăria Capitalei trebuie să-și asume subvenționarea salariilor corpului didactic și personalului auxiliar. Este inadmisibil ca un pedagog, care lucrează în asemena condiții, cu peste 40 de copii în clasă, să fie încă și remunerat în bătaie de joc. Această situație trebuie schimbată și voi face tot posibilul să o schimb”, a mai spus candidatul PSDE, Vadim Brînzaniuc.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin