Fostul director al Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru, a criticat în termeni duri intenția Ministerului Sănătății de a comasa Spitalul „Toma Ciorbă” cu Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile. Potrivit lui, această decizie „este analfabetism absolut” și „nu are nicio legătură cu logica medicală”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.
„Analfabetism absolut. (…) E o degradare totală și nu e nicio logică medicală aici. Spitalul de Dermatologie este amplasat într-o clădire, cu un sistem unic de ventilare. S-a oprit electricitatea, suflă dintr-un departament în altul și duce infecția. Mai mult, în spitalul de Dermatologie sunt bolnavi cu imuno deficiență, cu SIDA. Bolnavii ăștia cu imunitate zero, să fie în contact cu infecția, cu siguranță îl omoară. Lui acolo îi este sortit să moară. De ce? Din cauza unui analfabetism în management sau în medicină în genere.
Ciubotaru a mai spus că, în loc să închidă spitalul, autoritățile ar trebui mai degrabă să-l renoveze și să-l doteze corespunzător.
„Toma Ciorbă este un spital cu multe clădiri, în care pot fi separate diferite patologii. Contagioase, intestinale, respiratorii. Fiecare are sistemul lui de ventilare, de boxă, de trecere, de izolare. El este un spital perfect și astăzi, doar că e vechi. Fiind patru sau cinci clădiri, ce ne costă pe noi să închidem pe jumătate de an o clădire din asta, că e cu un singur etaj, facem reparație capitală modernă, cu tehnologii noi, utilaj nou și asta e tot”, a adăugat Ciubotaru.
Fostul manager al Spitalului Republican mai acuză Ministerul că încercă să manipuleze cu statistica numărului de bolnavi ai Spitalului Dermatologic, pentru a-și justifica decizia de comasare.
„Ministerul Sănătății a anunțat într-un comunicat de presă că argumentul (comasării n.r) a fost că, în 2020, utilizarea Spitalului Dermatologic a fost de doar 20 la sută. Adică nu se folosește eficient. E o minciună. Absolut. Atunci a fost un ordin al Ministerului Sănătății, care a interzis spitalizarea bolnavilor cronici, pentru ai proteja de infectarea (cu Covid-19 n.r.). Ei nu au avut bolnavi, nu că nu erau”, a mai spus Ciubotaru.