VIDEO | Primele imagini de la întrevederea lui Macron cu Xi Jinping. La întâlnire va participa și Ursula von der Leyen

Întrevederea oficială dintre preşedintele Franței, Emmanuel Macron, și omologul să chinez, Xi Jinping, a început joi, anunță presa internațională. Discuțiile urmează să înceapă în curând, iar subiectul central al întâlnirii este războiul din Ucraina. 

La întâlnirea cu Xi Jinping va participa și preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Cei doi oficiali europeni vor încerca să facă auzită vocea Europei în cazul războiului din Ucraina. 

În ultimele săptămâni, presiunea internaţională a crescut asupra Chinei, mai ales după întâlnirea de la Moscova cu Vladimir Putin, unde președintele chinez a prezentat un plan de pace pentru Ucraina. Deși Beijingul se declară oficial neutru, Xi Jinping nu a condamnat niciodată deschis invazia rusă şi nici măcar nu a vorbit la telefon cu omologul său ucrainean Volodomir Zelenski. 

Miercuri, când a ajuns în China, Macron a spus că Beijingul joacă un rol major în asigurarea păcii în Ucraina. 

„China chiar a propus un plan de pace. Este vorba de voinţa de a avea o responsabilitate şi de a încerca să construiască o cale spre pace. Acest război, pe care în mai multe rânduri l-am calificat drept imperialist, colonial, a încălcat de fapt mai multe principii de bază ale Cartei Naţiunilor Unite, pe care noi, ca doi membri ai Consiliului de Securitate, trebuie să le apărăm în mod hotărât”, a declarat Emmanuel Macron. 

Înainte de a decola spre Beijing, Emmanuel Macron a avut o convorbire la telefon cu omologul său american Joe Biden, evocând o „voinţă comună” de a angaja China să accelereze sfârşitul războiului în Ucraina şi să participe la construirea unei păci durabile în regiune”, a anunțat preşedinția franceză, citată de Agerpres. Vizita președintelui francez în China va dura trei zile. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin