Iohannis, deschis discuțiilor ca România să trimită Ucrainei un sistem Patriot: Să vedem ce putem primi în schimb

Președintele României Klaus Iohannis a declarat marți că este deschis discuțiilor ca România să ofere un sistem de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei, după o întâlnire cu omologul său american Joe Biden la Casa Albă. Liderul de la Cotroceni a subliniat însă că „este inacceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană”.

„Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană, în acest fel, în ultimele săptămâni, este o discuție intensă. România dispune de aceste sisteme. Am fost întrebați și noi. Președinte Biden a menționat la întâlnirea noastră și am zis că sunt deschis să discutăm. Asta înseamnă către trebuie discutat în CSAT să vedem ce putem da și ce putem primi în schimb, pentru că nu este acceptabil ca România să rămână fără.

Cred că vom găsi o soluție. E vorba doar de un singur sistem Patriot. Unul e funcțional, care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaționalizare și despre unul dintre acesta era vorba”, a mai spus Iohannis.

Forţele ucrainene se confruntă cu o înrăutăţire a poziţiei în est şi aşteaptă livrarea de arme americane după aprobarea pe 23 aprilie de către Congres a unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari, după luni de întârziere.

Zelenski a pledat în repetate rânduri pentru sisteme suplimentare de apărare aeriană, în special sistemul Patriot care s-a dovedit foarte eficient în interceptarea rachetelor balistice și de croazieră utilizate de forțele ruse.

Germania a promis o baterie Patriot suplimentară, în timp ce Spania a livrat deja rachete pentru acest sistem. Oficialii din majoritatea statelor care susțin Ucraina spun că este greu să se despartă de Patriot, deoarece acestea sunt parte integrantă a apărării naţionale.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *