Acord de parteneriat în domeniul apărării între România și Coreea de Sud. Președintele Iohannis, în vizită la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat marţi să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume, pe fondul unor informaţii că ar avea în curs de perfectare contracte uriaşe, relatează Reuters.

Preşedintele Yoon Suk Yeol l-a primit marţi pe omologul său român, Klaus Iohannis, şi s-a angajat să crească cooperarea în industria de apărare, inclusiv producţia comună de arme, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei de la Seul.

Preşedintele român Klaus Iohannis a transmis într-un mesaj pe X că a avut discuţii de fond cu preşedintele Yoon Suk Yeol, cu ocazia vizitei sale oficiale în Republica Coreea.

„Suntem hotărâţi să extindem cooperarea bilaterală, pe baza unui Parteneriat strategic solid şi să ne aprofundăm legăturile pentru a face faţă provocărilor actuale”, a subliniat preşedintele României.

Potrivit Administrației Prezidențiale de la București, discuţiile s-au finalizat cu semnarea unor documente relevante pentru consolidarea relaţiei bilaterale, vizând: apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior, cooperarea în situaţii de urgenţă şi managementul dezastrelor, cooperarea în domeniile culturii, mass-media, tineretului şi sportului.

Coreea de Sud a apărut ca un jucător important în exporturile globale de echipamente militare, invazia Rusiei în Ucraina deschizând oportunitatea ca industriile sale să semneze contracte pe scară largă în Europa, Orientul Mijlociu şi Asia, notează Reuters.

Principalul producător sud-coreean din domeniul apărării, Hanwha Aerospace, lucrează la un contract în valoare de 1.000 de miliarde de woni (725,7 milioane de dolari) pentru furnizarea de obuziere K9 către România, în ceea ce ar fi primul contract de apărare cu această ţară, a relatat anul acesta publicaţia Korea Economic Daily.

Hanwha a refuzat să comenteze aceste informaţii. Compania a declarat însă în timpul unei teleconferinţe privind rezultatele din februarie că va anunţa un contract de export de armament cu România în primul trimestru, dar nu a existat niciun anunţ.

Anul trecut, compania a semnat un memorandum de înţelegere cu compania de stat din domeniul apărării din România pentru a exporta obuzierul autopropulsat K9 şi vehiculul său de luptă de infanterie.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *