Dan Dungaciu: La 20 de ani de la aderarea la NATO, este important să privim spre Ucraina și Republica Moldova pentru a evalua situația actuală a României

Profesorul universitar Dan Dungaciu afirmă că, pentru România, aderarea la NATO nu a fost doar o chestiune de securitate, ci şi „locul unde trebuia să mergem ca să nu cădem de pe hartă” şi, în acest sens, după 1989, “busola strategică a românilor (…) a funcţionat mai bine decât cea a politicienilor”.

„NATO nu a fost doar o chestiune de securitate pentru noi, ci şi locul unde trebuia să mergem ca să nu cădem de pe hartă, să nu rămânem afară, să nu rămânem ‘de căruţă’, având conştiinţa limpede că drumul spre UE e infinit mai complicat şi că acolo nu ne vom califica curând. Din această stare de spirit a pornit totul. Cine vorbeşte astăzi ultragiat, chipurile, despre faptul că românii nu ar fi occidentali, să se gândească mai bine la acele momente, când românii au ales Vestul uneori în pofida elitelor lor politice!”, a declarat Dan Dungaciu, pentru AGERPRES.

Potrivit analistului, în perioada de după căderea regimului comunist, România a avut de infruntat un deficit enorm în ceea ce privește integrarea în instituțiile europene. Însă, în ciuda acestor dificultăți, a existat o determinare în rândul populației de a se orienta către Occident.

El a menționat că România nu a avut o alternativă viabilă la proiectul Vestului și a comparat situația țării cu cea a altor state post-comuniste precum Ucraina și Republica Moldova, care, în lipsa unei identități clare, au avut de suferit în procesul de reconfigurare identitară și de orientare geopolitică.

„Unde suntem acum? Înţelegem mai bine prin comparaţie. Unde sunt Ucraina şi Republica Moldova? După căderea URSS, aceste state au ales greşit. Fără o identitate limpede în anii ’90, de fapt nu o au nici astăzi, Ucraina este într-un proces violent şi tragic de reconfigurare identitară, să vedem cu ce rezultate pe termen lung – cineva întreba, sagace, ce s-ar fi întâmplat cu identitatea ucraineană, dacă rezistenţa în faţa Rusiei din primele zile nu ar fi fost de succes? Dar asta e altă discuţie. Deci, deosebirea majoră dintre noi, cei din UE şi NATO, şi ceilalţi, este că, indiferent câtă agitaţie politică este la noi, noi suntem instabili într-un mediu stabil. La ceilalţi, indiferent câtă stabilitate politică ar avea, ei sunt stabili într-un mediu instabil. Mai pe scurt, lor li se poate întâmpla oricând orice. Cum vedem acum că se întâmplă, din păcate”, a explicat Dungaciu.

Analistul politic a punctat că pregătirea populației pentru un eventual conflict este esențială, iar minimalizarea patriotismului și devalorizarea sentimentului de apartenență la țară pot avea consecințe grave.

În final, Dan Dungaciu a comentat decizia președintelui Klaus Iohannis de a intra în competiția pentru funcția de secretar general al NATO, subliniind că războiul din Ucraina va influența decisiv acest proces și viitorul profil al secretarului general al NATO.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *