RETROSPECTRIVĂ | Topul celor mai importante evenimente, produse pe parcursul săptămânii

Mai multe evenimente importante au avut loc pe parcursul ultimelor șapte zile. Am avut parte atât de știri pozitive, cât și negative, care au fost cap de afiș în presă și care influențează mersul lucrurilor atât în plan local, cât și internațional. ZIUA.md vă prezintă o retrospectivă a celor mai titrate subiecte, care au marcat săptămâna ce se încheie.

LUNI, 17 APRILIE

Săptămâna a început cu un eveniment care a provocat un adevărat scandal diplomatic. Liderului Republicii Tatarstan din cadrul Federației Ruse, Rustam Minnihanov, i-a fost interzis accesul în Republica Moldova.

Acesta a aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău, la bordul unui avion privat, însoțit de un grup de oficiali ruși. Ei intenționau să ajungă în regiunea găgăuză și să se implice în campania electorală pentru funcția de bașcan.

Incidentul s-a soldat cu expulzarea unui diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, decizie catalogată de misiunea diplomatică drept „act neprietenos, care nu va trece fără urmări“.

MARȚI, 18 APRILIE

Șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Mihail Ivanov, și-a dat demisia. Ivanov se numără printre procurorii acuzați de fostul vicepremier Andrei Spînu că ar sta în spatele dosarelor penale pentru împogățire ilicită, în care este vizat.

În presă au mai apărut informații că același Mihail Ivanov ar fi deschis o anchetă în privința finanțării Partidului Acțiune și Solidaritate, iar acesta ar fi alt motiv pentru care a fost forțat să plece. Faptul a fost negat însă de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care a dat asigurări că Ivanov a plecat din funcție din proprie inițiativă.

MIERCURI, 19 APRILIE

Fostul deputat democrat, Vladimir Andronachi, unul dintre apropiații fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, este eliberat din Penitenciarul 13 și plasat în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de către magistrații Judecătoriei Chișinău.

Andronachi este cercetat în dosarul privind frauda bancară, fiind învinuit de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. El mai este vizat și în dosarul „Metalferos”, fiind învinuit de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherii în proporții deosebit de mari și spălarea banilor.

JOI, 20 APRILIE

Procurorul general suspendat, Alexandru Stoianoglo este pus oficial sub învinuire într-un nou dosar penal, pentru îmbogățire ilicită, de această dată. Învinuirea se bazează pe un raport al Inspectoratului Fiscal de Stat privind veniturile declarate ale familiei Stoianoglo pentru perioada 2010-2022, întocmit la solicitarea Procuraturii Anticorupţie.

În aceeași zi, ne-a venit și o veste bună de la Zagreb, Croația, unde se desfășoară Campionatul European la Lupte. Moldoveanca Anastasia Nichita a obținut medalia de aur, devenind astfel triplă campioană europeană.

VINERI, 21 APRILIE

Se prefigurează o criză fără precedent în domeniul aviației civile. Compania Air Moldova a emis un comunicat de presă în care anunță că anulează toate zborurile până în 25 aprilie. Motivul invocat este condițiile financiare precare și lipsa de reacție a autorităților la nenumăratele demersuri ale companiei, în care solicită implicarea statului.

În replică, președintele Parlamentului, Igor Grosu, care este și liderul partidului de guvernământ, a acuzat Air Moldova că ar fi creat datoriile în mod artificial, pentru a provoca deliberat o situație de criză.

Ulterior, compania a revenit cu o nouă notă informativă, în care a anunțat că a reușit să restabilească câteva curse anulate anterior.

SÂMBĂTĂ, 22 APRILIE

Republica Moldova primește o nouă veste bună de la Campionatul European de la Zagreb. Luptătorul moldovean de stil greco-roman, Victor Ciobanu, își anunță revenirea în forță, după o pauză de aproape un an, provocată de o traumă suferită anterior. Sportivul nostru îl învinge, în urma unei confruntări spectaculoase, pe turcul Kerem Kamal și astfel reușește calificarea în finală.

Acestea au fost cela mai importante evenimente petrecute pe parcursul săptămânii care se încheie. Astăzi și mâine, în localitățile din Republica Moldova, oamenii se adună în cimitire, pentru a sărbători Paștele Blajinilor.

Vă urăm o duminică reușită și sărbători luminate, alături de cei dragi!

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin