România a dispus „măsuri de întărire a Forțelor Armate” din cauza războiului din Ucraina

Consiliul Suprem de Apărare a României (CSAT) a dispus miercuri, 21 februarie, măsuri de întărire a apărării României, după ce a analizat „grava situaţie de securitate” de la graniță şi „implicaţiile pentru România”, cauzate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina acum doi ani.

Principala temă din ședința CSAT, prezidată de președintele român Klaus Iohannis, a constituit-o „grava situație de securitate din regiunea Mării Negre și implicațiile pentru România”, a transmis Administrația Prezidențială.

„Pentru țara noastră, situația de război din statul vecin menține riscurile de incidente care pot afecta teritoriul și cetățenii României, precum și pericolele în ceea ce privește siguranța navigației în Marea Neagră din cauza minelor în derivă și a acțiunilor ostile ale Rusiei”, se arată în comunicat.

În acest context, membrii CSAT au analizat măsurile interne luate pentru protejarea integrității teritoriului și a populației și „au dispus măsuri de întărire a Forțelor Armate Române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerințelor de apărare a României”, fără a oferi însă detalii în acest sens.

„La doi ani de la declanşarea de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, situaţia de securitate din vecinătatea estică a României continuă să fie ameninţată de atacurile Rusiei asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene, soldate cu numeroase victime şi pagube materiale. Pentru ţara noastră, situaţia de război din statul vecin menţine riscurile de incidente care pot afecta teritoriul şi cetăţenii României, precum şi pericolele în ceea ce priveşte siguranţa navigaţiei în Marea Neagră din cauza minelor în derivă şi a acţiunilor ostile ale Rusiei”, arată CSAT.

CSAT a decis continuarea demersurilor diplomatice în vederea încetării de către Rusia a agresiunii militare, precum și menținerea eforturilor de susținere multidimensională a Ucrainei.

„În pregătirea Summitului NATO de la Washington, D.C., România va continua să colaboreze cu aliații pentru asigurarea unei posturi NATO de descurajare și apărare robuste și eficiente, pentru creșterea prezenței aliate în țara noastră, precum și pentru sprijinirea partenerilor vulnerabili din regiune, în special Republica Moldova”.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *