Începe numărătoare inversă. Deputații PAS au definitivat proiectul de modificare a Constituției prin referendum și așteaptă avizul Curții Constituționale

Proiectul de lege privind modificarea Constituției prin referendum a fost definitivat și va fi transmis Curții Constituționale pentru avizare. Anunțul a fost făcut de deputatul PAS Veronica Roșca, șefa Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului. Înalta curte are la dispoziție zece zile pentru a se expune, iar dacă va primi aviz pozitiv, legislativul va trebui să aștepte jumătate de an, pentru a declanșa plebiscitul.

„Comisia juridică, numiri și imunități a organizat consultări publice despre referendumul constituțional cu privire la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Scopul consultărilor a fost, în primul rând, să înțelegem dacă textul prezentat corespunde cu rigorile necesare. Curtea Constituțională se va expune printr-un aviz. Conform legislației, Curtea Constituțională are la dispoziție zece zile să se expună. După acest lucru, vom prezenta Parlamentului un proiect de hotărâre. După înregistrarea acestui proiect de hotărâre este necesar de a respecta rigoarea de șase luni. Ulterior, cetățenii, la cabina de vot, se vor expune, prin intima lor convingere, dacă susțin sau sunt împotrivă”, a scris Veronica Rosca pe Facebook.

Ea a mai precizat că adresarea la înalta curte va fi depusă în scurt timp.

„Vom solicita astăzi o propunere de inițiere a referendumului republican de revizuire a Constituției, în adresa Curții Constituționale – de a emite un aviz ce vizează această propunere de modificare a Constituției Republicii Moldova. Această propunere include proiectul de hotărâre al Parlamentului privind desfășurarea referendumului republican constituțional cât și propriu zis proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova”, a menționatul reprezentanta PAS, citată de NewsMaker.

Potrivit acesteia, în primul rând, „se dorește reconfirmarea identității europene a poporului Republicii Moldova” și declararea integrării europeană drept „obiectiv strategic”.

„Se propune completarea preambulului Constituției Republicii Moldova cu două aliniate noi. Totodată se propune completarea Constituției cu un nou titlu, titlul 5 prim „Integrarea în Uniunea Europeană”. Se propune aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene și să se realizeze de către Parlament prin lege organică. Totodată, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene precum și ale celorlalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene să aibă prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne cu respectarea prevederilor actului de aderare”, a comunicat Roșca.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *